Powered By Blogger

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

1905. Μια ταραγμένη χρονιά, μια επανάσταση




9 Γενάρη 1905 Ματωμένη Κυριακή


Η είσοδος του εργοστασίου Πουτίλοφ στην Αγία Πετρούπολη.
Στις 4 Γενάρη, είχε ξεσπάσει απεργία στο εργοστάσιο με αίτημα
την επαναπρόσληψη 4 απολυμένων εργατών.
Το 1905 στη Ρωσία, ήταν χρονιά σταθμός για το εργατικό κίνημα της χώρας, προάγγελος της επανάστασης που θα ακολουθούσε λίγα χρόνια αργότερα. Η χώρα ήταν ένα καζάνι που έβραζε. Η ασφυκτικά  καταπιεστική πολιτική του τσάρου τσάκιζε κάθε διεκδίκηση. Ο φτωχός και πεινασμένος λαός θεωρούνταν εχθρός για το καθεστώς, τρόμαζαν οι μετακινούμενες πεινασμένες μάζες. Ο κατασταλτικός μηχανισμός  εμπόδιζε ομαδικές εξόδους από τα χωριά, διέλυε απεργίες, εκτόπιζε πολιτικοποιημένους. Δεν σταματούσε ούτε μπροστά σε άμαχο πλήθος γυναικόπαιδων όπως συνέβη την ματωμένη Κυριακή.


9 Γενάρη οι διαδηλωτές μπροστά στο παλάτι
Αυτό που συνέβη την  Κυριακή στις 9 Γενάρη  έξω απ΄το παλάτι στην καρδιά του κράτους, ήταν φόβος απέναντι στο πεινασμένο πλήθος. Γιατί, οι πάνω από εκατό χιλιάδες εργάτες με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, δεν όδευαν για μάχη. Στα αμόρφωτα και θρησκόληπτα μυαλά των φτωχών, ο τσάρος αντιπροσώπευε τον θεό, τον προστάτη πατερούλη τους. Κι αντί για όπλα, κρατούσαν θρησκευτικά λάβαρα και εικόνες του τσάρου και αντί για διεκδίκηση πήγαιναν ως επαίτες για το δίκιο τους.



9 Γενάρη 

















Ο παπά-Γκαπόν










Ηγέτης τους ήταν ο παπά - Γκαπόν. Πράκτορας της Οχράνα ο παπά - Γκαπόν, είχε διεισδύσει σε  εργατικούς χώρους και είχε καταφέρει να χρησθεί ηγέτης κάποιων απ' αυτών με στόχο να αποφεύγονται απεργίες ή εξεγέρσεις και η αγανάκτηση  να οδηγείται σε εκτόνωση. Όμως οι εργάτες δεν έβλεπαν καμία βελτίωση στη ζωή τους όσο και αν έκαναν υπομονή, και με την επίδραση της προπαγάνδας των μπολσεβίκων δεν έγινε δυνατό να αποφευχθεί η διαδήλωση εκείνη τη μέρα. Οι νεκροί ήταν πάνω από χίλιοι, οι τραυματίες χιλιάδες. Ήταν το τέλος της αθωότητας


.








   Ρώσο - Ιαπωνικός πόλεμος


1905 Ρωσοϊαπωνικός πόλεμος

  Τον Μάιο, το καθεστώς θα υποστεί μια στρατιωτική ταπείνωση.
 Ο ρώσικος στρατός θα ηττηθεί από τους Γιάπωνες,
σε έναν πόλεμο που διαρκούσε πάνω από έναν χρόνο.
Ένας πόλεμος που στο ξεκίνημά του θεωρούνταν
περίπατος για τους Ρώσους.





                    Θωρηκτό Ποτέμκιν




Σκηνή από την ομώνυμη ταινία του Αϊζενστάιν.

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, γίνεται εξέγερση στο θωρηκτό Ποτέμκιν. Το κατώτερο πλήρωμα υποκινούμενο από τη γενικότερη κατάσταση αλλά και από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής
 του στασιάζει και το καταλαμβάνει. Το χαλασμένο κρέας που προορίζεται για φαγητό, είναι η αφορμή. Στη συνέχεια, το Ποτέμκιν αγκυροβολεί στην Οδησσό, όπου οι στασιαστές συνενώνονται με τους απεργούς της πόλης. Γίνονται μάχες στους δρόμους, ενώ στην θάλασσα το θωρηκτό καταδιώκεται όπου βρίσκει προσωρινό καταφύγιο στην Ρουμανία. 
"Τιμή στου λαϊκούς ήρωες του Ποτέμκιν"
Αφίσα του 1920





                 





            Μόσχα Δεκέμβρης 1905




Εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Προχόροφ
στην Πρέσνια.
Από το Φθινόπωρο, το απεργιακό θερμόμετρο ανεβαίνει. 
Η πολιτική πίεση είναι μεγάλη και ο τσάρος αναγκάζεται να υποχωρήσει. 
Η νομιμοποίηση κομμάτων,η ψήφος, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, η δημιουργία μιας αντιπροσωπευτικής βουλής, δούμα, ήταν μερικές από τις παραχωρήσεις του καθεστώτος. Ωστόσο, επρόκειτο για τακτικούς ελιγμούς του καθεστώτος, μιας και με κάθε ευκαιρία καταστρατηγούνταν οι νίκες του λαϊκού
κινήματος.
Διαδήλωση




Το Δεκέμβριο στη Μόσχα κηρύσσεται πολιτική απεργία. Ο στρατός κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους και οι εργάτες οχυρώνονται πίσω από οδοφράγματα. 
Οι πιο σκληρές μάχες δίνονται στην Πρέσνια, περιοχή της Μόσχας με πολλά εργοστάσια. Οι εξεγερμένοι υπολογίζουν σε συντονισμό των εργατών από άλλες περιοχές της χώρας, αλλά ο στόχος δεν γίνεται κατορθωτός.
Οδοφράγματα στη Μαλάγια Μπρόναγια (Μόσχα)
 Η απεργία των σιδηροδρομικών δεν είναι καθολική και η βασική γραμμή Αγίας Πετρούπολης - Μόσχας παραμένει σε λειτουργία. Έτσι, διευκολύνεται η μεταφορά στρατού από άλλες περιοχές. Ωστόσο, μονάχα όταν φθάνει το στράτευμα του στρατηγού Σεμιόνοφ από την Πετρούπολη κατορθώνει το καθεστώς να καταπνίξει την εξέγερση. 
Οδόφραγμα στην Κράσναγια (Κόκκινη)Πρέσνια  IvanVladimirov

Μπρέστκαγια 11 Δεκεμβρίου 1905.


Οδοφράγματα
Ομάδες πολιτοφυλακής για την προστασία
των κατοίκων
Οι νεκροί ξεπερνούν τους χίλιους, κτίρια γίνονται παρανάλωμα του πυρός, μια ολόκληρη περιοχή γίνεται συντρίμμια.
Η χρονιά βρίσκεται στο τέλος της και μαζί της τελειώνει η επανάσταση του 1905. Τον Δεκέμβρη στους δρόμους της Μόσχας, έπεσε η αυλαία της εξέγερσης του 1905. 
Η επόμενη μέρα
Κατεστραμμένο σπίτι στην Πρέσνια 

Το εργοστάσιο Προχόροφ  μετά τις επιθέσεις του στρατού
Dobuzhinsky 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου